Házfelújítás Németországban

Gyufalevelek

Gyufalevelek

Mivel foglalkozunk, amíg megkapjuk a házat?

2019. június 11. - -ling

Továbbá: hogyan lesz az emberből villámgyorsan Robinson Kreutznaer-Crusoe?

drill-1839030_1920.jpg

Az előző posztban valójában erről akartam írni, vagyis, hogy mivel foglalkoz(t)unk ház-ügyben, amíg hivatalosan birtokba nem vehetjük az ingatlant. A hivatali ügyintézésen kívül. Arról talán majd írok később, de most kerülöm. Részben, mert utálom a hivatali ügyintézés gondolatát és igazán fárasztó lenne véggiggondolnom. Részben pedig, mert valójában alig kellett valamit magunknak intéznünk: itt Németországban az ingatlanügynök–ügyvéd–bank szentháromság mindent lebonyolít az ügyfél helyett, csak tájékoztató, kiválasztó és aláíró köröket kell futni. Azt sem sokat. Az egész olyan, mintha, na várjunk csak, mi lehet jó példa, na megvan, szóval kb. annyira stresszes vagy megeröltető az egész folyamat, mintha az ember könyvtárba menne, hogy egy kellemes olvasmányt válasszon magának. Az olvasni nem szeretőknek legyen videotéka. Bár olyan meg már talán nincs is. Bocs, egyértelműen régebbi korosztály vagyok. Akkor egy hétvégi Netflix-sorozatnézés eltervezése.

Inkább arról az előkészületi részről akartam írni, ami a magamfajta férfiember elrobinsoncrusosodásával jár, vagyis különféle listák és terveik összeállításáról.

Az egész ott kezdődött, hogy először is megnéztük a házat. Bejártuk. Rettenetesen tele volt pakolva mindenféle limlommal, bútorral, kutyával, europaletták tömegeivel, mindenhol tárolt mindennel (is), és egy barátunk, aki többedik felmérőként volt jelen a feleségével (nagyon szeretnek házakat nézegetni), azt állapította meg később, hogy ez eladó család egy igazi RTL-es família. Mármint az ilyen családokhoz megy ki szívesen az RTL, hogy a maga bulváros stílusában szaftos riportot készítsen, amin aztán majd mindenki sír vagy röhög.

Mint egyértelmű, mi mégis láttunk lehetőséget a házban, így az állapotoktól függetlenül jó érzésünk támadt. A család még bent lakott (időközben nagy vehemenciával költöznek), így a felmérés és a tüzetes kontroll helyett lutrira tettük fel a sorsunk. Nálunk is beigazolódott a feltételezés, miszerint alaposabb vizsgálódás alapján vesznek az emberek mobiltelefont, mint házat. Na, de utána összegyűjtöttük a látogatásból, majd az azt követő második látogatásból származó információinkat, melyek alapján az alább következő (első) lista állt össze.

- - - - - - - - - - -

Tennivalók (renoválás, javítás, bármilyen egyéb tennivaló)

Kerítés: kiépítés, ahol nincs (kb. a telekhatár harmadán)

Tető (egyelőre ok, majd 8-10 éven belül kell kicserélni)
Ereszcsatornák: javítanivaló a délkeleti oldalon lefelé tartó szakasz
Vízvédelem: a pince vízszigetelését pótolni kell, plusz előtte a kertben is kellene egy draincsöves megoldás

Fürdőszoba a földszinten: kisebb átépítés, a mosdó, kád, stb. cseréje csak ha marad rá pénz
Fürdőszoba a felső szinten: detto. Plusz: a mögötte lévő tárolóhelységgel kibővítjük (ez vicces módon ugyanakkora helyiség, vagyis ez a fürdőszoba a duplájára nő, lakótelepi mérteből kényelmesre).

Ajtók: a bejárati kivételével minden belső ajtót kicserélünk
Ablakok: meglepően jó hőszigetelésüek, összvissz két kisebb ablakot kell modernre cserélni.
Nyílászárók plusz: új, dupla teraszajtó, és még legalább két új ajtó (új nyílással)

Padlóburkolatok: mindent cserélünk. Az emeleti szobákban egyenesbe kell majd hoznom előtte a gerendákat (ez egy régi építésű ház, legalább 110 éves)

Falak, menyezet: mindenhol felújítás.

Fűtés: olaj alapú központi fűtés van, kiegészítve egy kandallóval. Marad mindkettő. A kandallót talán kicseréljük egy megbízhatóbbra. A tervezett nappaliba és konyhába padlófűtést fektetünk a burkolat alá.

Vízcsövek, radiátorcsövek: sok elemében csere. A konyha egy másik helyiségbe kerül.

Elektromos hálózat: teljes felújítás.

- - - - - - - - - - -

A listát egy újabb lista követte, ami lassabban készült el, és beszerzendő dolgokat tartalmaz. Egyébként innen éreztem magam igazán Robinsonnak.

- - - - - - - - - - -

Felszerelés

Kerti gépek:
- láncfűrész (Stihl-re gondoltam, a legkisebbek egyike talán belefér)
- gyűjtős fűnyírótraktor (JUHHÉ!!!!)
- utánfutó
- fűkasza
- klasszik fűnyíró
- talajfúró
- hiányzó kerti kéziszerszámok kipótlása

Egyéb szerszámgépek
- kompresszor (min. 10 bar)

- pneumatikus szerszámok (szögbelövő, csavarbehajtó, tűzőgép)
- csörlő
- áramfejlesztő

- benzinmotoros áramfejlesztő
- akkus fúró-csavarozó (Millwaukee lett volna igazán szuper, de végül DeWalt-ot rendeltem, az is csúcs)
- asztali körfűrész
- asztali fúró
- köszörű
- új fúró- és bitkészlet
- nagy, fa satupad

Kerti létesítmények
- műhely
- raktár
- műhely 2.
- ólak
- kerti tavacska (víztárolás)
- ciszterna (víztárolás)
- fűszer- és konyhakert
- szennyvíztisztító
- klasszik üvegház
- walipini/aquapónia kombó üvegház
- szerszámoskamra
- garázs

Energiabiztonság:
- napkollektor
- napelem
- szélkerék
- inverter
- generátor (már volt korábban, csak a terv kedvéért ismétlem)
- benzinkanna
- akkumulátor
- hőcserélő
- tömegkályha
- tüzelőanyag (többféle)

- - - - - - - - - - -

Hát ennyi volt az első két nagyobb lista. Van bennük komoly és komolytalan dolog egyaránt. Biztosan szó lesz a legtöbbről, a későbbiekben, amikor odaérek. Pl. a fúró-csavarozót már megrendeltem, arról írok majd talán egy áttekintést, milyen ismérvek alapján milyen listáról választottam végül azt.

Van még másféle lista is pár (pl. dísz- és haszonnövényekről, kertrendezésről, nyulakról, baromfiról, napóráról és ki tudja még miről), illetve a fenti két alaplista továbbfejlesztett változatai, pl. feltételezett költségekkel. Valahogy csak ki kellett találnunk a hitel összegét. Jellemző, hogy ezek a listák kisebb elemeikben folyamatosan módosulnak.

Olyan, mintha az ember egy lakatlan szigetre költözne (mi egy pici faluba), és felmerül benne több kérdés, hogy mit akar magával vinni, mire lesz szüksége a túléléshez, mivel akar majd foglalkozni, vagy csak az időt elütni két hurrikán között. Amúgy Umberto Eco egy csodálatos könyvben foglalta gondolatokba a kapcsolatos kérdéskört, a címe: A lista mámora.


*Robinson eredeti neve Kreutznaer volt (a Kreutzner régies írásmódja), mert hát eredetileg német volt az illető. Ha ez jelent valamit.

Kép forrása: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://gyufalevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8414889730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása