Házfelújítás Németországban

Gyufalevelek

Gyufalevelek

Ahogy minden blognak kezdődnie kell

2019. június 09. - -ling

Eredetileg naplóra gondoltam. Aztán a blog-napló páros mellett döntöttem.

A napló tegy online/offline dokumentum formájában tervezem megvalósítani, a bejegyzései e blog posztjaiból állnak majd. Azt hiszem ez a megoldás megnyugtató biztonságot nyújt szkeptikus énemnek. Akkor lenne persze teljes, ha időnként – mondjuk negyedévente – ki is nyomtatnám, de úgy tűnik, egyelőre mégsem vagyok ennyire összeomlás-hívő.

Optimista viszont mindenképp vagyok, hiszen lám, elkezdtem, ráadásul bízom benne, hogy az első ciklus végéig el is viszem. Első ciklusnak mondjuk a beköltözést nevezném.

Persze, hiszen miről is van szó? 

Először is, a sors* azt hozta, hogy korábbi életünket hellyel-közzel lezárva egy másik országba költöztünk. Kivándoroltunk, ha úgy tetszik. Magyarországról Németországba. Nem gondolom, hogy helye lenne itt minősítgetésnek, a miértek boncolgatásának, sajnálkozásnak vagy kárörvendésnek, bármiféle indulatoknak. Talán később megteszem, hogy beszámolok róla, egyelőre azonban van elég más dolgom. Szóval maradjunk abban, hogy így történt, kész. 

A kivándorlásunk folyamatának végső fokán eladtuk otthoni házunkat. Most, két évvel a kiérkezésünk után, találtunk egy olyan házat, egy olyan telken, egy olyan faluban, egy olyan környéken, amit kerestünk. És megvettük. A ház eladásából származó pénzünk nem volt elég, hitelt vettünk fel. Itt ezt nem nehéz, de ami sokkal fontosabb, hogy 2% alatti a kamatozása, és a számunkra ideálisnak tartott időhatáron belül visszafizethetjük. Erre az időszakra ráadásul rögzített a kamat, vagyis garantáltan nem változik. A havi törlesztőrészletre annyit határoztunk meg, amennyit jelenleg lakbérre fordítunk. 

Most június eleje van. A beköltözést jövő tavaszra, esetleg kora nyárra tervezzük.

A blog bejegyzéseiben a folyamatokat tervezem rögzíteni, honnan indulunk, hová jutunk és mindezt milyen módon tesszük. De majd meglátom, mert elképzelhető, hogy néhány egyéb, valamilyen módon kapcsolódó téma is bekerül. Honnan is tudhatnám, így, az út elején?

Azt hiszem ennyi sikerült első bejegyzésnek. 

*Sors = nem hiszek sorsban. Azt kellett volna írnom, hogy „a dolgok összjátéka”, ugyanakkor ez a szó rövidebb, nagyjából azt fedi le, amire gondolok, továbbá köznyelvi kifejezés, mindenki érti, akár van mögötte hitem, akár nincs. De tisztázni szerettem volna, hogy nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyufalevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3814886066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása